#911

IPTV nedir çalışma prensibi 2023

IPTV, nedir çalışma prensibi ve gereksimleri

IPTV, nedir çalışma prensibi ve gereksimleri

IPTV, İnternet protokolü üzerinden (TCP/IPV4 - IPV6) görüntü ve ses aktarımı.



IPTV 21. Yüzyılın olmazlarından tüm Dünya'da birçok Televizyon istasyonları IP Video Server kullanarak Internet üzerinden kendi yayınlarının izlenebilmesini sağlamışlardır.



IPTV, Avantajları ve Dezavantajları..!





IPTV, Avantajları




Öncelikle IPTV, Avantajları çanak anten kullanmadan direkt internet (server)sunucularından yararlanarak TV keyfini çıkarmaktır çanak antenden sınırlı bir şekilde alınan yayınlardan farklı olarak binlerce TV ve Radyo kanalı izleyip dinleme avantajları var.
Geleneksel TV hizmetinden farklı olarak, izleyicilere yeni bir televizyon deneyimi sunan sayısız avantaj vardır. İnteraktif Yayıncılık: Birbirine bağlı IP ağı üzerinden daha geniş bir içerik üzerinden birden fazla hizmete erişilebilir. Standart TV veya uydu yayın şebekeleri söz konusu olduğunda, her abone kesintisiz teknolojiyle aynı yayın teknolojisini sağlar. IPTV'de, abonelerin kullanmak istedikleri servisleri bireysel olarak tanımlayabilecekleri interaktif bir hizmetten bahsediyoruz.


Bu IP ağları işlemlerinde farklılık gösterir. Burada sağlanan içerik ağ içinde kalacaktır ve sadece abone için seçilen içeriği yönlendirecektir. Yani aboneye açık servisler yalnızca IP ağı sınırlar. Az interaktif yayın avantajı yoluyla empoze etmek gerekiyor.HD kalitesi mümkündür.
Gösteriyi izlemek için zaman yok (durdur, geri al, yeniden başlat).
Elektronik program rehberi, çocuk kilidi ( yaş ayar seçeneği: daire 18 açıksa, yayını devre dışı bırakın), dil seçimi (vericiye bağlı olarak).
Uydu TV'den kartsız.
Resim fonksiyonundaki resim (her iki görüntü de kaydedilebilir).

IPTV,Dezavantajları



IPTV, Dezavantajları ise internet(server)sunucunuzun alt yapısının yeterince iyi olmamasıdır Bu nasıl etkiler derseniz yayınlarda kopmaya, kırılmaya ve geç yayın alma gibi sorunlarla karşılaşılır, bu sorunları en az seviyeye getirmek için yapmamız gereken birkaç işlem var bunlar ilk önce modemden direkt (RJ45)kablo yardımıyla bağlantı yapmak, ikinci olarak yapmamız gereken modemi IPTV’ ye yakın tutmaktır son olarak gerekmedikçe IPTV dışın da interneti aynı anda kullanmamaktır.


IPTV (İnternet Protokolü Televizyon)



İnternet üzerinden veya IP standardı kullanılarak yerel alan ağı (LAN) üzerinden sağlanan bir dijital televizyon yayınıdır. Teknoloji çiftyönlü iletişime izin verir, böylece kullanıcılar geleneksel kablolu televizyondan daha fazla hizmet alabilirler.




IPTV genellikle Video On Demand ( VoD ) sistemi olarak adlandırılır. IPTV denilen hizmet Triple Play geniş bant veri servisleri ve dış dijital TV bulunmaktadır aboneler için paket altında sağlanacaktır İnternet telefon ( VoIP yanı). Bunlara ek olarak cep telefonu servisi tarafından Quad-Play hizmeti denir. IPTV, genellikle kapalı bir ağ sisteminde bir geniş bant ISS tarafından sağlanır.
IPTV sıklıkla ilişkili Internet TV aksine IPTV için, bir veri içeriğidir - zamanki ağ Tv internet hizmeti, kolay web TV hizmetleri aracılığıyla kullanılabilir hizmet yerel bilgisayar ağları üzerinden erişilebilen.



1994 yılında ABC'nin World News Now programı CU-SeeMe videoconferencing yazılımını kullanılarak internet üzerinden broadcast yayınlanan ilk iptv yayınıdır.

TV head-end (anten-ucu):




Canlı TV kanallarının kodlanıp, şifrelendiği ve Ip multicast (çoğa-gönderim) akışları biçiminde dağıtıldığı yerdir.

VOD platformu:



İstek-üzerine video değerlerinin depolandığı ve kullanıcı Ip unicast (teke-gönderim) akışı içerisinde bir sorgu yaptığında sunulduğu yerdir.

Etkileşim portalı:




Kullanıcıların farklı iptv hizmetleri içerisinde gezinmelerini sağlar, VOD kataloğu gibi.

Dağıtım ağı:



Ip paketlerini taşıyan paket anahtarlamalı ağdır.

Ev giriş yeri (home gateway):



Dağıtım ağından hatta erişimin sonlandığı kullanıcının evindeki malzemedir.

Kullanıcının set-top kutusu:



TV ve VOD içeriğini deşifreleyen ve çözen kullanıcının evindeki malzemedir ve TV ekranında gösterir.




Video sunucu ağının mimarisi

Hizmet sağlayıcının ağ mimarisine bağlı olarak, video sunucu mimarisinin Iptv organizasyonları için düşünülmüş iki temel tipi vardır. Merkezi ve dağıtık
Merkezi mimari modeli oldukça basittir ve çözüm yönetimi oldukça kolaydır. Mesela tüm içerikler merkezi sunucuda saklanırken daha kapsamlı bir içerik dağıtım sistemine gerek duyulmaz. Merkezi mimari, diğerlerine nazaran küçük VOD hizmet organizasyonu sağlayan ve verimli içerik dağıtım ağına (content distributed network CDN) sahip (uç)edge bant genişliği sağlayan bir ağ için genel olarak iyidir.
Dağıtık mimari merkezi mimari kadar ölçeklenebilirdir, bununla birlikte bant genişliği ve daha geniş bir sunucu ağını yönetmek için zorunlu olan ana sistem yönetimi özelliklerinin kullanım avantajlarına sahiptir.
Geniş sistemleri kolayca harekete geçirmek için plan yapan operatörler dağıtık mimari modelinin baştan gerçekleştirimini düşünebilirler. Dağıtık mimari çoklu ortam (multimedia) içeriğinin hizmet sağlayıcının ağı üzerinden verimli dağıtımını arttırmak için zekice olan ve iyileştirilmiş içerik dağıtım teknolojilerini gerektirir.

IP çoklu ortam alt sistemi (IMS) mimarisi



Taşınabilir ağlarda IPTV hizmetlerini desteklemek için bir mimari olarak 3GPP IP çoklu ortam alt sisteminin (IMS) kullanımına sağlanan çaba büyümektedir. Hem ITU-T hem de ETSI "IMS -tabanlı IPTV" diye adlandırılan standartlar üzerinde çalışmaktadır. Taşıyıcılar hem ses hem de IPTV hizmetlerini aynı çekirdek altyapılar üzerinden sunma yeteneğine sahip olacaklar ve hizmetlerin gerçekleştirimi geleneksel TV hizmetlerini telefon özellikleriyle birleştirerek doğrudan sağlayabilecekler.

Ev ağları



Çoğu durumda, Internet erişim ağıyla bağlantı sağlayan yerleşik gateway (ağ giriş kapısı) IPTV set-top kutularına yakın yerleştirilemez. Bu sahne hizmet sağlayıcının abone başına birden çok set-top kutusuyla birlikte hizmet paketleri sunduğu yerden başlamasından dolayı çok yaygın hale gelmiştir.
Var olan ağ kablosunun (güç kablosu gibi), telefon hattının veya koaksiyel kabloların ya da kablosuz donanımın avantajını kullanan ağ teknolojileri bu problemlerin çözümü için yaygın hale geldi, kablolu ev ağı piyasasındaki bölünmelere rağmen bu piyasada büyümek bir dereceye kadar sınırlar.
2008 yılının Aralık ayında, ITU-T G.9960 olarak da bilinen G.hn tavsiye kararını benimsemiştir. G.hn gereksinimleri güç kabloları, telefon hattı ve koaksiyel kablo üzerinden 1 Gbit/s ağ tanımlar. 2012 yılına kadar IEC Gigabit hızlarda POF ağı için bir ön standart benimseyecektir. Bu ön standart 100 Mbit/s ve 1 Gbit/s arasında hat gücüne bağlı uyarlanabilir bitte çalışan bir PHY belirleyecektir. Coax Alliance, HOmePlug Powerline Alliance, Home Phoneline Networking Alliance ve Quasar Alliance üzerindeki çoklu ortam (multimedya) benzeri gruplar her biri kendi teknolojilerini savunurlar.

Bant genişliği (Bandwidth) gereksinimleri




Dijital video sayısal görüntülerin bir kombinasyonudur,  ve onlar piksellerden veya görüntü elemanlarından oluşurlar. Her bir pixel iki değere, luminans (renk derinliği) ve krominans (piksel rengi) sahiptir. Luminans pikselin yoğunluğunu gösterir, krominans pikselin rengini gösterir. Gerçek renk tekniği için yüksek kalite bir görüntünün rengini temsil etmek için 3 byte kullanılır. Görüntülerin serisi sayısal videoyu oluşturur ve bu görüntüler çerçeve (frame) olarak adlandırılır. Filmler saniye başına 24 çerçeve kullanır, çerçevelerin oranı bölgelerin elektriksel sistemine göre değişebilir böylece farklı çeşitlerde çerçeve oranları vardır mesela Kuzey Amerika yaklaşık olarak 30 çerçeve kullanıyorken Avrupa televizyonlarının çerçeve oranı saniye başına 25 çerçevedir. Her bir dijital video yükseklik ve genişlik boyutlarına sahiptir. Analog TV gösterildiğinde SDTV için boyutlar 720X480 iken diğer tarafta HDTV ler 1920x1080 pikseldir. Dahası SDTV renk derinliği oluşturmak için 16 bit yeterli iken HDTV’ler de renk derinliği oluşturmak için 24 bit gereklidir.




Bu yüzden 30 çerçeve/saniye oranla, SDTV için sıkıştırılmamış veri oranı 30x640x480x16 diğer deyişle 147.456.000 bps olur. Dahası HDTV için ise aynı çerçeve oranı sıkıştırılmamış veri oranı 30x1920x1080x24 yani 1.492.992.000 bps olur. Basit bir hesaplamayla kayıplı sıkıştırma metodunu kullanmadan servis sağlayıcı abonelerine limitli dağıtım gerçekleştirebilir.

IPTV hizmeti için kesin bir bant genişliği yoktur çünkü bant genişliği gereksinimi ev içerisindeki cihazlar yüzünden artabilir. Bu yüzden, şu anki HDTV içeriği 8 Mbit/s ve 10 Mbit/s veri oranı arasında dağıtılabilir fakat eğer tüketici birçok HDTV çıktılarıyla donatılmışsa bu oran sırasıyla iki katına çıkacaktır.

Yüksek-hız veri transferi görüntüleyici için ihtiyaç duyulan bant genişliğini arttıracak, en azından 2 Mbit/s web-tabanlı uygulamaları bilgisayarda kullanmak için gerekecektir. Buna ek olarak 64 kbit/s telefon araması yapmak için gereklidir. En az kullanımda IPTV üçlü-oynat hizmeti (canlı tv, zaman-kaydırmalı seyretme, talebe göre video) almak için 13 Mbit/s gerekmektedir.

Post a Comment

#911